24 May 2021

Ekonomski izveštaj – uvodni pregled – april 2021

MMF povećao projekciju rasta globalnog BDP-a. NBS zadržala referentnu kamatnu stopu na 1,0%. Počela primena Vladinih mera podrške privredi. Značajan oporavak izvoza od početka godine

U martovskom izdanju izveštaja „Perspektive globalne ekonomije“ MMF je ponovo povećao projekciju rasta globalnog BDP-a na 6%, nakon povećanja na 5,5% u izveštaju iz januara, usled primene dodatnih paketa pomoći u nekoliko najvećih zemalja zapadne ekonomije i očekivanog oporavka ekonomija u drugom delu godine podstaknutog vakcinisanjem stanovništva. Korekcije projekcija BDP-a bile su najveće kod SAD-a, na 6,4% sa 5,1% u januaru, Kanade na 5% sa 3,6% u januaru, Velike Britanije na 5,3% sa 4,5%, dok je BDP evrozone korigovan u manjoj meri na 4,4% sa 4,2% zbog dužeg vremenskog trajanja potpunog zatvaranja ekonomije. MMF očekuje da će rast globalne ekonomije usporiti na 3,3% u srednjem roku, reflektujući ponajviše očekivan negativan efekat na ponudu, ali i problem koji je postojao i pre ove krize – starenje stanovništva. Samo zahvaljujući velikom paketu pomoći privredi koje su donele uglavnom sve vlade globalno, nivo recesije će biti mnogo manji u poređenju sa globalnom finansijskom krizom iz 2009. godine.

Prema podacima Kancelarije za E-upravu u Vladi Srbije, vakcinu je primilo više od 2.650.000 građana, a drugu dozu više od 1.200.000 (presek 7. april). Pored toga, 39,000 stranih državljana je primilo vakcinu u Srbiji.

Vlada je započela konsultacije sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u okviru konsultacija po članu IV Statuta MMF-a, sa ciljem da se razmotre fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja. Dalje, Vlada je zainteresovana za potpisivanje novog nefinansijskog i savetodavnog aranžmana sa MMF-om, o čemu će biti reči na ovim pregovorima.

Sa postepenim smanjivanjem broja dnevno zaraženih virusom, Vlada je od aprila meseca donela i prve mere popuštanja restrikcija (otvaranje šoping molova, terasa restorana i kafića). U zavisnosti od kretanja broja zaraženih i brzine vakcinacije stanovništva, zavisiće i preduzimanje restriktivnih mera.


Uz Raiffeisen tim analitičara budite uvek u toku sa aktuelnim trendovima u ekonomiji, monetarnoj i fiskalnoj politici.