Koja je kartica najbolja za mene?

Odgovor je jednostavan. Najbolja kartica za vas je ona koja vam pruža i najviše pogodnosti koje su vam potrebne. Da biste doneli pravu odluku (jer svaka kartica ima i svoje troškove korišćenja), najbolje je da se raspitate o uslovima i šta vam svaka pojedinačno pruža. Jer kartice nisu iste i svaka ima neku svoju specifičnost.

Menjaju čekove i kredite

Kartica može da zameni i kredit i čekove, a u ponudi banke su kartice koje kupovinu, odnosno račun dele na određene iznose, koji mogu biti na tri, šest pa i do 12 mesečnih rata. Uz to možete biti kreditirani, a da ne plaćate kamatu. To se dešava u slučaju kada platite dospele rate do datuma dospeća. Ova Visa Revolving kreditna kartica znatno olakšava kupovinu, naročito onu veću, a njome recimo možete da platite i turističke aranžmane, belu tehniku, nameštaj…

Podela rata

Postoji mogućnost da rate automatski budu podeljene, ali i da vi u zavisnosti od očekivanog priliva novca podelite svaku transakciju na tri ili šest rata. Za ovakav način kupovine, banka upotrebom Mastercard Installment kreditne kartice ne zaračunava kamatnu stopu, već naknadu za servisiranje transakcije. Provizije nema ni ako biste ranije platili svoja zaduženja.

Malo fiksno, malo revolving

Ukoliko nemate dovoljno novca za veće kupovine, a ne odgovara vam deljenje na rate, postoji mogućnost i kombinovanog načina otplate računa. To znači da račun podelite tako da jedan deo bude fiksni, a drugi da bude pet odsto od ostatka duga. Time znatno olakšavate sebi plaćanje duga. Njena specifičnost je što kupovinom određenog proizvoda podnošenjem zahteva za karticu, kao i redovnim izmirivanjem rata četiri meseca, na kućnu adresu dobijate karticu, a uz nju i kreditni limit koji zavisi od vaših prihoda. To znači da bez odlaska u banku postajete vlasnik Mastercard WEB kreditne kartice.

Domaća Dina za plaćanja i bankomate u Srbiji

U slučaju da imate veću potrebu za korišćenjem kartice u inostranstvu, kao i da račun podelite na rate, vaš izbor bi trebalo da budu kartice iz sistema Visa ili Mastercard. Domaća Dina idealna je za one koji plaćaju i podižu novac sa bankomata u Srbiji, a njena glavna pogodnost je i što banka ne naplaćuje godišnju naknadu, što znači da ćete uštedeti na tom trošku. Ona je inače i identifikaciona kartica koja se vezuje za vaš tekući račun.

Za kupovinu preko interneta

Naravno, u pojedinim slučajevima i brzina izdavanja kartica može da bude opredeljujući faktor da se odlučite za Visa Debit debitnu karticu na primer, jer je banka izdaje za 15 minuta. Ona će biti i vaš izbor ako naručujete i kupujete robu iz inostranstva, jer njom možete da plaćate putem interneta. Ona i štedi: ako je koristite u okviru Paketa, banka ne naplaćuje naknadu.

Kartica kao poklon

Kartica može biti i idealan poklon koji zamenjuje novac. Odredite koliki iznos želite da darujete (minimalno 2.000 dinara, odnosno maksimalno 15.000 dinara) i eto idealnog dara za venčanje, rođendan, godišnjicu, bonus, nagradu zaposlenima… Da biste je poklonili čak ne morate ni da budete klijent Rajfajzen banke. Ona se može koristiti za plaćanje roba i usluga u Srbiji, kao i putem interneta.

Inače, ono što je odlična prilika za svakog korisnika kartice, bilo da je ona debitna ili kreditna, jeste mogućnost da preko određenog paketa proizvoda i usluga bude osiguran od određenih neprijatnosti i potencijalnih šteta kao što su gubitak ili krađa kartice, zatim krađa podataka sa kartice… I to za samo 40 dinara mesečno.

Čak i ako ne volite kartice, postoji rešenje!

U slučaju da baš i ne volite korišćenje „plastičnog novca“, postoji rešenje u vidu mobilnog bankarstva (‚mBanking’), jer tada vaš pametni mobilni telefon postaje vaš novčanik pun keša i zamenjuje kartice. Dovoljno je samo da instalirate aplikaciju „RaiPay“. Mobilnim telefonom možete brzo i lako da plaćate beskontakno, kao i da imate pregled svih transakcija. Takođe, aplikacija omogućava i povezivanje svih Visa kartica. I sve to bez odlaska u banku.