Razlike između debitne i kreditne kartice

Velika je razlika između debitne i kreditne kartice. Debitne kartice su one sa kojima raspolažete odnosno trošite novac na računu onoliko koliko ga imate. Kreditne su druga priča, sam naziv kaže da su one zapravo instrument kreditiranja i to jedan od najjednostavnijih.


Kod debitnih kartica prilikom plaćanja robe ili usluga, podizanja keša sa bankomata ili šaltera banke, novac se odmah skida sa računa, dok kod kreditnih kartica za svako plaćanje ili podizanje novca sa bankomata ili šaltera banke, u stvari kupujete na kredit ili podižete novac sa bankomata koji je kredit. Te iznose otplaćujete uglavnom na mesečnom nivou bilo da plaćate na rate ili revolving, što znači da uplaćujete određeni procenat svog duga. Iznosi imaju glavnicu i kamatu (cenu koštanja tog novca kojeg zapravo dok plaćate robu ili uslugu kreditnom karticom nemate, a banka vas kreditira).

Svaki vlasnik tekućeg računa ima debitnu karticu. U slučaju Dina kartice  ona služi i kao identifikacioni dokument za korisnika i vlasnika tekućeg računa i za nju klijent nema troškove. Koristi se za plaćanja roba i usluga, kao i podizanja gotovine na bankomatu, ali isključivo za iznos koji imate na računu. Ostale debitne kartice koje odobrava Rajfajzen banka imaju svoje specifičnosti.

Visa Electron  služi za plaćanje robe i usluga, kao i za podizanje gotovine na bankomatima u zemlji i inostranstvu, a sa njom je moguće plaćanje i preko interneta. Ona se dobija prilikom otvaranja tekućeg računa, a ako se koristi u okviru Paketa ne plaća se godišnja članarina.


Kreditne kartice kao što i u nazivu stoji su kreditni instrumenti. Za njih imate određene troškove. Kao što postoji razlika među debitnim karticama, one su prisutne i kod kreditnih.

Visa revolving kreditna kartica omogućava korisniku da iznose podeli na tri, šest ili 12 mesečnih rata. Broj rata zavisi od iznosa. Tako za 5.000 do 15.000 dinara iznos se deli na tri rate, od 15.001 do 30.000 dinara na šest, a za više od 30.000 dinara na 12. Ovo važi i za plaćanja u inostranstvu. Za iznose od 40 do 130 evra obračunaće se tri rate, za 130,01 do 250 evra šest, dok za preko 250 evra 12 rata. Ova kartica se može koristiti za kupovine u zemlji i inostranstvu, kao i putem interneta.

Masterkard WEB kreditna kartica kombinuje dva principa otplate – installment (jednake mesečne rate) i revolving (pet odsto od ostatka duga). Da biste mogli da koristite ovu karticu za početak potrebno je da odaberete željeni proizvod u vodećim maloprodajnim objektima na tržištu, a zatim na licu mesta popunite i predate zahtev banci za Masterkard WEB kreditnu karticu. Nakon četiri meseca, uz urednu otplatu inicijalne kupovine, dobićete karticu na kućnu adresu. Ova kreditna kartica je opremljena kontaktnim i beskontaktnim chip modulom, tako da je obezbeđena maksimalno moguća sigurnost plaćanja. Aktivacijom kartice stičete pravo na raspolaganje dodatnim kreditnim limitom.

I za kraj… Da li ste znali da kartica može da bude idealan poklon? U ekspoziturama Rajfajzen banke možete za samo nekoliko minuta da dobijete Visa Elektron poklon karticu. Idealan poklon za rođendane, venčanja, godišnjice, poklone kompanija za svoje zaposlene… Ovo je pripejd nedopunjiva kartica, što znači nakon prvi uplate nije moguće uplatiti nov iznos novca. Minimalni iznos koji može da se uplati je 2.000 dinara, a maksimalni 15.000 dinara. Ime korisnika nije utisnuto na kartici. Kartica može da se koristi za plaćanje roba i usluga u zemlji i inostranstvu, kao i za kupovinu putem interneta, i za nju se ne koristi PIN kod.