Kredit za polovne automobile – detaljni vodič Raiffeisen banke

Danas nema loših automobila, samo dobrih i „boljih“. Nov je nov, ali kupovina i traganje za polovnim može biti pravo uživanje. Ako za polovan automobil uzimate kredit, u ovom vodiču Raiffeisen banke pronaći ćete odgovore na razna pitanja: kako podneti zahtev onlajn, koliko procedura traje, koliki je rok otplate...

Za automobile se obično kaže da nemaju rok upotrebe, nego da traju onoliko koliko ih dobro čuvamo i redovno održavamo. Kada dođe vreme za kupovinu i odlučimo se za polovan automobil, mnogi od nas kreću u potragu za četvorotočkašem koji bi najviše odgovarao njihovim potrebama.
Šta god da odlučimo, mehaničari, ipak, savetuju da se auto pre kupovine malo detaljnije pregleda u nekom od servisa, jer ne mora svaka kupovina da bude „mačka u džaku

Prvi koraci za kupovinu polovnog automobila na kredit

Ako diler prodaje polovan automobil koji vredi kupiti za takav automobil možete podneti zahtev za namenski auto kredit, uz određene uslove.

Prvi uslov je da je automobil bez tereta sa svim dokumentima koji potvrđuju vlasništvo prodavca nad vozilom. Međutim, ako je taj uslov ispunjen koji su sledeći koraci?

Prvi naredni korak je pogodba i kaparisanje vozila, izdavanje profakture od strane dilera koja bi trebalo da sadrži podatke o prodavcu, kupcu, vozilu, podatke o ceni automobila, kao i iznosu učešća i tekućem računu na koji bi trebalo isplatiti cenu vozila prodavcu.

Drugi korak je da tu profakturu prosledite banci na upit za izdavanje ponude o auto kreditu sa neophodnim uslovima i potrebnom dokumentacijom za podnošenja zahteva.

Ako auto kredit bude odobren, onda potpisujete ugovor o auto kreditu. Nakon potpisivanja ugovora o auto kreditu sa kupcem vozila, banka isplaćuje ugovorenu cenu vozila prodavcu.

Kod prodavca ne morate nositi ništa osim lične karte kako bi mogao da izda predračun.

Od dokumentacije koja se dostavlja banci za upit o auto kreditu je neophodno podneti i potvrdu i administrativnu zabranu overenu kod Vašeg poslodavca, kao i izvode računa o uplaćenim mesečnim zaradama u poslednja tri meseca.

U slučaju da primate zaradu i imate tekući račun u Raiffeisen banci, potreban je samo potpisan zahtev za auto kredit, profaktura i očitana lična karta. Svu tu dokumentaciju možete da šaljete ili Vi kao kupac ili prodavac, kako Vam odgovara.

Raiffeisen banka sarađuje sa velikim brojem poslovnih partnera i kod njih je moguće podneti zahtev bez odlaska u neku od filijala.

Kod prodavaca koji primaju gotovinske uplate, možete uplatiti i učešće. Ipak, najsigurnije i najbolje je da učešće uplatite na račun u Raiffeisen banci, a zatim banka sa odobrenim auto kreditom prebaci celokupan iznos cene vozila (sa učešćem i iznosom auto kredita) prodavcu.

Tako ćete imati dokaz da je u celosti isplaćena ugovorena cena automobila.

Auto kredit kalkulator i mesečna rata

Onlajn možete i da simulirate mesečnu ratu preko kredit kalkulatora za određeni period sa i bez učešća. Na osnovu Vaših mesečnih prihoda i postojećih obaveza, možete videti da li možete da dobijete željeni iznos auto kredita.

Tu možete preliminarno, bez povlačenja Vašeg izveštaja iz Kreditnog biroa, da pronađete sve obrasce i instrukcije. Na kalkulatoru možete i odabirom opcije “Apliciraj sada” upisati ime, prezime i broj telefona i neko od kolega će Vas kontaktirati.

Postoji i drugi način – u mejlu timu Raiffeisen banke carfinance@raiffeisenbank.rs napišite koliko košta automobil koji želite da kupite ili priložiti skeniranu profakturu o prodaji vozila.

Biće Vam poslata obračunska kalkulacija sa svim elementima kredita (mesečnom ratom, kamatom, visinom učešća, efektivnom kamatnog stopom).

Naš tim će Vam poslati i sve informacije sa priloženim obrascima za podnošenje zahteva za auto kredit sa podacima koje bi trebalo da popunite i pošaljete nam nazad na mejl.

Saglasnost prodavca nije potrebna, osim ako prodaje vozilo preko punomoćnika. Tada je potrebno važeće neopozivo ovlašćenje punomoćnika koji može prodati, odnosno otuđiti vozilo u ime prodavca (vlasnika vozila).

Može li registracija da bude deo auto kredita

Kad kupite auto na kredit, on je Vaše vlasništvo. Da biste ga vozili morate i da ga registrujete na svoje ime. Ako je i prva registracija Vašeg automobila deo kupoprodajnog aranžmana i ulazi u cenu vozila, i registracija može biti deo kredita.

U slučaju plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava, registracija je, po novim propisima, obaveza kupca.

Čitava procedura može da traje dva ili tri sata, pod uslovom da je zahtev za auto kredit dostavljen Raiffeisen banci sa svim obrascima i podacima, tačno i kompletno popunjen, da ste ga potpisali i overili i dostavili neophodnu dokumentaciju.

U suprotnom može da traje duže. Iskustva naših klijenata, međutim, govore da sve u proseku traje dva do tri dana.

Kada kredit bude odobren, novac leže na račun prodavca.

Moram li da imam račun u Raiffeisen banci za kupovinu polovnog auta na kredit

Da bi Vam bio odobren kredit nije neophodno da imate račun u Raiffeisen banci, ali ako ga imate, procedura je još brža i kraća, a uslovi finansiranja mogu biti povoljniji.

Ako otvorite račun u Raiffeisen banci i prenesete zaradu prilikom uzimanja auto kredita za polovna vozila, postoje i dodatne pogodnosti.

Tako, na primer, nominalna kamatna stopa (NKS) može biti niža, kao i jednokratni troškovi odobrenja kredita.

Možete dobiti i kreditnu karticu kojom bez kamate možete plaćati registraciju vozila, servisiranje ili, na primer, zimske gume.

Prodavac, takođe, ne mora da ima račun u Raiffeisen banci, ali je poželjno, zbog bržeg transfera novca sa računa kupca.

Koliki je rok otplate kredita za auto

Kredit za kupovinu polovnih automobila se odobrava na maksimalno 7 godina, ali to ne znači da automobil koji kupujete mora da bude kao da je „izašao iz salona“.

U momentu podnošenja zahteva maksimalna starost automobila može biti 17 godina.

Period otplate ne zavisi od starosti automobila i njegove cene. On zavisi samo od toga koliko Vam je prihvatljivo da plaćate mesečnu ratu.

U određenim slučajevima, ako otplaćujete i druge kredite, zbog propisane kreditne sposobnosti, može biti predložen i nešto duži period otplate.

Međutim, postoji ograničenje u pogledu godina za uzimanje i vraćanje kredita. Kada podnosite zahtev morate imati najmanje navršenih 20 godina, a maksimalno navršenih 70 godina (u trenutku kada otplaćujete poslednju ratu).

Za auto kupljen na kredit, minimalni rok otplate je 6 meseci.

Polovan auto na kredit – učešće

Ako želite da kupite polovan auto na kredit, a ne želite da uplatite učešće, i za to postoji rešenje. Kredite u dinarima možete uzeti i bez učešća, ili da uplatite određeni iznos, na Vama je.

Učešće, međutim, ne može biti više od 90 odsto od cene vozila.

Kod dinarskih evro indeksiranih auto kredita po NBS propisima, minimalno učešće je 30 odsto, a maksimalno 90 odsto cene vozila.

Da li je neophodan žirant za kupovinu polovnog auta na kredit

Da biste kupili polovan automobil na kredit žirant nije neophodan. On je potreban samo u slučaju značajnog odstupanja od propisanih kreditnih kriterijuma ili umanjene kreditne sposobnosti klijenta, što nije čest slučaj.

Ako, ipak, bude neophodno da imate žiranta, on pored očitane lične karte dostavlja samo overene obrasce administrativne zabrane i potvrdu poslodavca.

Svaki registrovani automobil mora da ima osnovnu polisu osiguranja. Oni koji voze u većim gradovima znaju i da je kasko kao dodatatno osiguranje odlično rešenje za „čuvanje“ auta. Ne košta mnogo, ali njime štitite imovinu i osiguravate otplatu kredita ukoliko dođe do veće štete na kolima.

Kod kupovine polovnih automobila na kredit u Raiffeisen banci, kasko nije obavezna stavka, osim ako vrednost kredita nije veća od 12.000 evra.

Kamate za polovan auto na kredit

Kamata igra važnu ulogu kada odlučujemo da li ćemo automobil da uzmemo na kredit i otplaćujemo ga u evrima ili dinarima.

Visina kamate zavisi od nekoliko faktora – od toga da li ćete se odlučiti za kredit sa fiksnom ili varijabilnom kamatnom stopom, ali i da li imate tekući račun i primate zaradu u Raiffeisen banci.

Raiffeisen banka ima sa brojnim partnerima ugovore o poslovnoj saradnji i specijalne aranžmane kod kojih je moguće dobiti i beskamatni auto kredit, ali do određenog iznosa i određenog roka otplate, odnosno nešto povoljniju kamatu.

Jedna od odličnih pogodnosti tokom čitavog perioda otplate auto kredita u Raiffeisen banci je ta što možete bez ikakvih ograničenja, troškova i naknada delimično da umanjite dug za auto kredit. Tako ćete mesečnu ratu učiniti nižom i, istovremeno, umanjiti ugovoreni iznos kamate.

To praktično znači da imate mogućnost da uz malo finansijske discipline tokom otplate auto kredita, sami odlučite koliki iznos ugovorene kamate plaćate.

Uz to, ako želite da prevremeno otplatite kredit, nećete platiti nikakvu naknadu.

Tokom kreditnog procesa, postoji i interkalarna kamata. To je ona kamata koja se obračunava za efektivni broj dana od dana isplate kredita do dana „puštanja“ prve rate. Nju, međutim, Raiffeisen banka ne naplaćuje.

Auto krediti za kupovinu u inostranstvu

Kada tražimo automobil, neretko posegnemo i za stranim sajtovima i internet servisima.

Proveravamo prosečne cene, stanje automobila, kilometraže. Međutim, čak i da pronađemo tako polovan automobil, ograničene su mogućnosti finansiranja.

Po važećim propisima ne postoji mogućnost da kupimo polovan automobil na kredit kod stranog pravnog lica, osim ukoliko vozilo već nije uvezeno u Srbiju.

Postoji, međutim, jedna druga povoljnost kupovine auta na kredit u Raiffeisen banci.

Naime, moguće je da Vi plaćate kredit, a da vlasnik vozila bude neko drugi. Na primer, kada želite da mlađim članovima porodice kupite prvi automobil.

Takva mogućnost postoji kod kupovine automobila, od nekog preduzeća koje prodaje svoje osnovno sredstvo, npr. lizing, banka i slično, ali i ako kupujete od dilera, odnosno sa placa.

Tada je samo potrebno da ugovor ili profaktura glase na ime osobe koja će biti vlasnik vozila, a ne onog ko će plaćati auto na rate.

Za kupovinu polovnih automobila na kredit u Raiffeisen banci postoje različite opcije. Uz prilično jednostavnu proceduru, automobil može biti Vaš u veoma kratkom roku. Stvarno može!