22 Jan 2021

Raiffeisen banka pomaže porodicama pogođenim pandemijskom krizom

Ozbiljne materijalne posledice pandemije postale su vidljive krajem 2020. godine, i to naročito kod onih koji su i pre pandemije imali finansijskih poteškoća. Raiffeisen banka u svojoj društveno odgovornoj praksi pomaže upravo pojedince i institucije kojima je pomoć najpotrebnija, zato je odlučila da donira novac projektu „Točak života“. Ova donacija realizovana je u saradnji sa fotografom Severom Zolakom, koji je poznat po svom humanitarnom delovanju, kao i Centrom za integraciju mladih (CIM) – osnivačem Svratišta za decu ulice.

Podrškom pomenutom projektu, Raiffeisen banka ne samo da pomaže porodicama čiji je materijalni status znatno pogoršan u godini pandemije, već se i fokusira na bitno pitanje ekološke zaštite i održivosti.

„Ideja o ovoj inicijativi javila se nakon što sam pročitao članak o padu cene otkupa sekundarnih sirovina. Pozvao sam Svratište i saznao da veliki broj njihovih korisnika upravo recikliranjem zarađuje za život. Njihovi bicikli su u katastrofalnom stanju i često u kvaru, pa su korisnici primorani da posuđuju bicikle jedni od drugih”, objasnio je Sever Zolak, vraćajući fokus na problem reciklaže: “Ovo je tema kojom ćemo morati mnogo više da se bavimo u budućnosti, pa bi u dugoročnijim akcijama bilo idealno obuhvatiti veći broj ljudi koji recikliraju i zarađuju. Reakcija Raiffeisen banke vraća nadu u to da zajedno možemo biti deo rešenja.“

Osnovna ideja je da se izrade personalizovani električni bicikli koji su prilagođeni fizičkoj konstituciji samih korisnika i da se doniraju porodicama nastanjenim u romskom naselju u Beogradu. S obzirom na to da je većini porodica iz ovog naselja jedini izvor prihoda skupljanje i prodaja reciklažnog materijala – ovi električni bicikli će imati korpe za reciklažu i time štedeti vreme i snagu ljudima koji ih koriste.

Deca iz pomenutog naselja su korisnici usluga Svratišta za decu ulice, koje više od decenije donacijama podržava fondacija Raiffeisen grupacije, „H.Stepic CEE Charity”.

„Drago nam je da smo ovom donacijom pomogli porodicama čiju decu naša centrala u Beču već dugi niz godina pomaže i koju smo imali prilike i da upoznamo u Svratištu tokom saradnje sa CIM-om”, izjavila je ovim povodom Katarina Gaborović, direktorka Odeljenja za marketing i odnose sa javnošću Raiffeisen banke. „Pandemija je ostavila teške posledice i važno je da što više pojedinaca i kompanija sa svoje strane da doprinos obezbeđivanju dodatnih sredstava za život upravo onim našim sugrađanima koji su najviše pogođeni krizom“.

„Hvala Severu Zolaku što je razumeo potrebe porodica sa kojima radimo i osmislio kreativno i praktično rešenje koje očevima iz neformalnih naselja svakodnevno olakšava posao koji obavljaju. Takođe, hvala Raiffeisen banci što je omogućila da se ideja brzo realizuje i još jednom pokazala da je spremna da odgovori na specifične potrebe ove populacije“, izjavila je Mina Lukić, koordinatorka Svratišta za decu. „Zahvaljujući ovoj donaciji, očevi dve porodice biće u mogućnosti da lakše prikupe veću količinu materijala i time obezbede preko potrebna novčana sredstva za svoja domaćinstva u izazovnim zimskim danima.“