16 Aug 2019

Raiffeisen Research – Ekonomski izveštaj, avgust

Srpska napredna stranka (SNS) je utvrdila da će sledeći redovni parlamentarni izbori biti održani 22. marta ili 29. marta 2020. godine što će biti odlučeno krajem septembra.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je zatvorio drugu reviziju aranžmana u okviru 30-mesečnog Instrumenta za koordinaciju politike koji je odobren u julu 2018. godine, nefinansijskog je karaktera i podrška je nastavku reformi. Ova institucija je pozdravila snažan razvoj ekonomije, pad javnog duga i nisku inflaciju, naglašavajući da je veoma važno da se održi budžetska disciplina i snažan ekonomski rast. I pored slabijeg rasta BDP-a na početku godine, MMF očekuje da će se ovaj rast ubrzati, tako da je potvrđen rast od 3,5% ove godine.

Predsednik zemlje je najavio implementaciju novog petogodišnjeg Nacionalnog investicionog plana (NIP) vrednog oko 10,1 mlrd evra. Osim budžeta RS kao glavnog izvora finansiranja, nije precizirano koji će biti dodatni izvori finansiranja novog NIP-a. Sredstava će biti usmerena na uvođenje kanalizacije, prečišćivače vode, radove na Koridoru 10 i ostale projekte.

Pretpostavljamo da je usporavanje ekonomije evrozone koje se već negativno odražava na industrijsku proizvodnju, a jednim delom i na usporavanje izvoza, razlog zašto se Vlada opredeljuje da pospeši infrastrukturne projekte i kroz rast investicija ublaži usporavanje ekonomije.

Izdavač: Raiffeisen banka a.d. Beograd, Ðorđa Stanojevića 6, Belgrade (“ RBRS”)

Sadržaj dokumenta, ili bilo koji njegov deo, ne mogu se smatrati ponudom ili pozivom na kupovinu bilo koje vrste imovine ili prava. Informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije objavljene u dokumentu zasnivaju se na javnim statističkim i ostalim informacijama koje potiču iz izvora u čiju potpunost i pouzdanost Raiffeisen banka a.d. ne sumnja, ali za koju ne može da garantuje. Stoga su sve informacije date u ovom izveštaju podložne promenama koje zavise od promena izvora informacija, kao i od promena koje nastupe od trenutka pisanja ili objavljivanja teksta do njegovog čitanja. Informacije u izveštaju su isključivo informativnog karaktera i neće se smatrati savetom ili ponudom za kupovinu ili prodaju bilo kog od instrumenata investiranja predviđenog zakonima koji uređuju tržište kapitala u Republici Srbiji ili drugim zemljama. Dokument ili njegovi delovi ne mogu se kopirati ili na bilo koji drugi način reprodukovati bez navođenja izvora.